O Olejarni

Nasza tłocznia

Nasza tłocznia stworzona jest na wzór starych olejarni przydomowych, w których tłoczono oleje ręcznie na użytek własny i potrzeby okolicznych mieszkańców. Jesteśmy firmą rodzinną, manufakturą, w której oleje są tłoczone powoli, w niskiej temperaturze, w ekologicznych warunkach. Ziarno i pestki pozyskujemy od sprawdzonych, wyłącznie polskich dostawców.

Dlatego właśnie nasz olej jest tak pyszny, a smakiem dorównuje olejom zimnotłoczonym z przedwojennych ręcznych drewnianych pras.

Mając dostęp do najbardziej innowacyjnych rozwiązań w branży nasze oleje charakteryzują się bardzo niską temperaturą tłoczenia: 20-30 st. C w wypadku oleju rzepakowego, oraz nieco powyżej 30 st. C dla oleju lnianego. Są to wyniki pozwalające na zachowanie zdecydowanej większości wartości odżywczych oleju, w tym tak istotnych kwasów Omega 3 i Omega 6, a także znikomą ich degradację w późniejszym okresie. Tak niska temperatura pozyskania oleju oraz ekologiczne metody wytłaczania sprawiają, że nasze oleje cechują się wysoką stabilnością* i posiadają potwierdzony badaniami długi okres przydatności do spożycia. Nie muszą być przechowywane w lodówce, gdyż dzięki opracowanemu przez nas procesowi tłoczenia zatrzymują zarówno swoje wartości odżywcze jak i smakowe. Potwierdzona badaniami niezwykle niska oksydacja (utlenianie) naszego oleju pozwala nam z pełnym przekonaniem polecać go w zastosowaniu diety dr Budwig. Dodatkowo, jako niewielki wytwórca oleju możemy zaspokoić nasze potrzeby produkcyjne dotyczące siemienia lnianego wyłącznie na polskim rynku, bez potrzeby wspomagania się importowanym z zagranicy materiałem, co gwarantuje dodatkowo jego ekologiczny i zdrowy charakter.

Wiele dostępnych na rynku olei charakteryzuje się zbliżoną zawartością cennych składników odżywczych (w tym kwasów omega 3 i 6). Na przykład każdy olej lniany wysokolinolenowy po wytłoczeniu posiada wysokie wartości związane z kwasami omega 3. Jednak inne niż nasze warunki technologiczne (a zwłaszcza nasz ścisły reżym niskiej temperatury tłoczenia) sprawia, że są to wartości nietrwałe, szybko się utleniające. Wynikają też z tego krótkie terminy przydatności do spożycia, konieczność przechowywania w niskiej temperaturze, lodówkach, termosach lub w butelkach z ciemnego szkła. Nasz olej poprzez wytłoczenie w temperaturze istotnie niskiej nie jest narażony proces oksydacji oraz na tak szybki spadek zwartości kwasów omega 3.

Oferujemy szereg olei zimno tłoczonych:

- Olej rzepakowy, o przepysznym orzechowym smaku, który raz zastosowany do sałatek nie jest do zastąpienia żadnym innym. 
- w swojej ofercie mamy również Olej lniany, polecany do diety Budwigowej w butelkach o 4 różnych pojemnościach. 

- do sprzedaży wprowadzamy obecnie Olej z pestek polskiej dyni

- oraz Olej z ziaren słonecznika.

Olejarnia to mała rodzinna tłocznia ekologiczna. Ziarna kupujemy od sprawdzonych, wyłącznie polskich dostawców. Oleje sprzedawane są w ciemnych butelkach o 4 pojemnościach: 1l, 500 ml, 750 ml, 250 ml.

Nasze oleje są zdrowe, produkowane wg tradycyjnych procedur, mają pyszny smak, oryginalne opakowania, dlatego doskonale sprzedają się w punktach zielarsko-medycznych i sklepach ze zdrową żywnością w całej Polsce, a także goszczą na stołach i w kuchniach wielu restauracji, ekologicznych gospodarstw agroturystycznych i in. Oleje posiadają Certyfikat Produktu Lokalnego i certyfikaty Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Zachęcamy do wypróbowania naszych produktów, a na pewno będą Państwo po nie do nas wracać.