Loading

Leczo z indykiem

Składniki:
  • Cukinia 4 średnie sztuki
  • Bakłażan 2 średnie sztuki
  • Pomidory 4 średnie sztuki
  • Papryka słodka 4 średnie sztuki najlepiej różnokolorowe
  • pierś lub udziec z indyka 200 g
  • Olej rzepakowy z olejarni 5 łyżek
  • Przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, chili
Przygotowanie:

Do odpowiedniego naczynia, może być stara, niebieska gęsiarka, wlewamy olej rzepakowy z olejarni a następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa z czosnkiem i dusimy.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojonego w cienkie paski indyka, przyprawiamy mięso solą, pieprzem i chili. Dodajemy całość do warzyw i dusimy jeszcze chwilę.
Całe danie przyprawiamy sosem sojowym, dodatkowo chili i pieprzem, można dodać białego wina. Dobrze aby leczo przygotować kilka godzin przed podaniem aby się przegryzło. Kiedy danie wystygnie na wierzch wypłynie olej rzepakowy z olejarni, próbując małą łyżeczką poczujemy jego organiczny, mocno ziemisty smak.

Dodaj komentarz