Loading

Pasta kanapkowa z białego z sera, oleju lnianego i habanero

Składniki:
  • twarożek 200 g
  • olej lniany z Olejarni 2 łyżki
  • papryczka habanero
  • kurkuma
  • sól
Przygotowanie:

Papryczkę habanero (Capsicum chinense) rozcieramy w moździerzu z solą na gładką masę. Miłośnicy kapsaicyny zapewne dodadzą także pestki, które są szczególnie zasobne w ten drogocenny związek.
Zmiażdżoną papryczkę mieszamy z olejem lnianym z olejarni i twarożkiem. Przyprawiamy solą a także kurkumą, która oprócz tego, że poprawia smak sprawia, że kapsaicyna, jeden z najsilniejszych antyoksydantów jest wielokrotnie lepiej przyswajana przez organizm.
Spożywamy zaraz po przygotowaniu, na przykład jako pastę do smarowania chleba. Gdyby pasta okazała się zbyt ostra, natychmiastowe spożycie łyżki oleju lnianego z Olejarni przyniesie zdecydowaną ulgę- olej i alkohol są jedynymi rozpuszczalnikami kapsaicyny.

Dodaj komentarz