Nasza tłocznia stworzona jest na wzór starych olejarni przydomowych, w których tłoczono oleje ręcznie na użytek własny i potrzeby okolicznych mieszkańców. Jesteśmy firmą rodzinną, manufakturą, w której oleje są tłoczone powoli, w niskiej temperaturze, w ekologicznych warunkach. Ziarno i pestki pozyskujemy od sprawdzonych, wyłącznie polskich dostawców.
To właśnie dlatego nasze oleje są tak pyszne, a smakiem dorównują olejom zimnotłoczonym z przedwojennych ręcznych drewnianych pras.
Nasze oleje wyróżniają się bardzo niską temperaturą tłoczenia: 20-30 st. C w wypadku oleju rzepakowego, oraz tylko nieco powyżej 30 st. C dla oleju lnianego. Są to temperatury tłoczenia niższe niż temperatura ludzkiego ciała i pozwalają na zachowanie zdecydowanej większości wartości odżywczych oleju, w tym tak istotnych kwasów Omega 3 i Omega 6, a także znikomą ich degradację w późniejszym okresie.
Tak niska temperatura pozyskania oleju oraz ekologiczne metody jego wytłaczania sprawiają, że nasze oleje cechują się wysoką stabilnością i posiadają potwierdzony badaniami długi okres przydatności do spożycia. Nie muszą być także przechowywane w lodówce, gdyż dzięki naszemu wyjątkowemu procesowi tłoczenia zatrzymują zarówno swoje wartości odżywcze jak i smakowe. Potwierdzona badaniami niezwykle niska oksydacja (utlenianie) naszego oleju pozwala nam z pełnym przekonaniem polecać go w zastosowaniu diety dr Budwig.
Chociaż wiele dostępnych na rynku olei charakteryzuje się zbliżoną zawartością cennych składników odżywczych (w tym kwasów omega 3 i 6), to jednak standardowe warunki technologiczne, a zwłaszcza wyższa temperatura tłoczenia, sprawiają, że są to wartości nietrwałe, szybko się utleniające. To właśnie z tego wynikają krótkie terminy przydatności do spożycia, degradacja smaku oraz konieczność przechowywania w niskiej temperaturze: lodówkach, termosach lub w butelkach z ciemnego szkła. Nasz olej poprzez wytłoczenie w temperaturze istotnie niskiej nie jest narażony na proces oksydacji oraz na szybki spadek zwartości kwasów (szczególnie omega 3). A na potwierdzenie tego wszystkiego jest po prostu pyszny...
Nasze oleje posiadają Certyfikat Produktu Lokalnego i certyfikaty Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.