Loading

Nasza kapliczka

Chociaż na co dzień tworzymy rzeczy dla ciała, tym razem coś wybitnie dla duszy: kapliczka z figurką Matki Boskiej Kębelskiej z sanktuarium św. Wojciecha w Wąwolnicy. Stoi tak blisko, że przez okno zagląda do naszej tłoczni. To taka dodatkowa kontrola jakości i ten specjalny składnik... Więcej informacji o MB Kębelskiej można znaleźć tutaj.
Czytaj dalej

Gault&Millau

Od wielu lat nasze oleje mają swoje miejsce w prestiżowych przewodnikach Gault&Millau jako polecany produkt regionalny. Nie inaczej jest również w najnowszej edycji na rok 2018. Zapraszamy do zapoznania się z przewodnikiem, a jeszcze bardziej z naszymi olejami.
Czytaj dalej

Smaki Dolnego Śląska

Smaki Dolnego Śląska
Czytaj dalej

Nowy produkt – olej z ziaren konopii!

Z przyjemnością zapraszamy do skosztowania naszego nowego produktu – oleju z ziaren konopii! Olej ten to nie tylko wspaniały smak ale także prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów oraz idealny stosunek kwasów Omega-6 i Omega-3.  
Czytaj dalej

Sałatka kartoflana z olejem lnianym

Składniki: Ziemniaki 6 średnich sztuk Świeża papryka najlepiej żółta 2 sztuki Cebula czerwona 2 średnie sztuki Olej lniany z olejarni 5 łyżek Ocet jabłkowy 4 łyżki Przyprawy: sól, pieprz koniecznie świeżo mielony. Przygotowanie: Ta nieskomplikowana potrawa zaskakuje swym smakiem i lekkością, a z jej przygotowaniem poradzi sobie na pewno każdy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, muszą […]
Czytaj dalej

Pasta kanapkowa z białego z sera, oleju lnianego i habanero

Składniki:twarożek 200 golej lniany z Olejarni 2 łyżkipapryczka habanerokurkumasólPrzygotowanie:Papryczkę habanero (Capsicum chinense) rozcieramy w moździerzu z solą na gładką masę. Miłośnicy kapsaicyny zapewne dodadzą także pestki, które są szczególnie zasobne w ten drogocenny związek. Zmiażdżoną papryczkę mieszamy z olejem lnianym z olejarni i twarożkiem. Przyprawiamy solą a także kurkumą, która oprócz tego, że poprawia smak […]
Czytaj dalej

Leczo z indykiem

Składniki: Cukinia 4 średnie sztuki Bakłażan 2 średnie sztuki Pomidory 4 średnie sztuki Papryka słodka 4 średnie sztuki najlepiej różnokolorowe pierś lub udziec z indyka 200 g Olej rzepakowy z olejarni 5 łyżek Przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, chili Przygotowanie: Do odpowiedniego naczynia, może być stara, niebieska gęsiarka, wlewamy olej rzepakowy z olejarni a następnie […]
Czytaj dalej

Wegetariańska lasagne z cukinią i szpinakiem dla czterech osób

Składniki: cukinia 4 sztuki średniej wielkości olej rzepakowy z Olejarni 2 łyżki żółty ser tarty 200 g szpinak świeży lub mrożony 300 g jogurt naturalny 120 ml przyprawy: gałka muszkatałowa, pieprz, sól, czosnek 5 ząbków, oliwki czarne płaty lasagne Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z Olejarnii, cukinię kroimy w kostkę i dusimy na oleju […]
Czytaj dalej

Grzanki z pesto z bobu i oleju dyniowego

Składniki: Bagietka 1 szt Olej rzepakowy z olejarni 1 łyżka Świeży bób 100g Olej dyniowy z olejarni 3 łyżki Ocet balsamiczny 1.5 łyżki Przyprawy i dekoracja: sól, płatki parmezanu, kapary Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowany blendujemy z olejem dyniowym z Olejarni, następnie doprawiamy octem balsamicznym i solą. Bagietkę kroimy w kromki, […]
Czytaj dalej

Chłodnik Samo Zdrowie z olejem lnianym z Olejarni

Składniki: Buraki 3 średnie sztuki +kilka kiści liści botwinki Kartofel jeden Marchewki 2 sztuki Liście botwinki Przyprawy sól, sos sojowy, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Kefir 300 ml Jogurt 300 ml Olej lniany z olejarni 2 łyżki Przygotowanie: Buraczki, kartofelek, marcheweczki obieramy i kroimy w odpowiednie kawałeczki. Gotujemy dodawszy sól, sos sojowym, sporo pieprzu, liście […]
Czytaj dalej

Bagietka z pastą avocado

Składniki Bagietka 1 szt Awokado jedna dojrzała szuka Olej lniany z Olejarni 2 łyżki Czosnek 2 ząbki, pietruszka kilka listków sól Kurczak wędzony pierś Awokado rozgniatamy widelcem na jednorodna masę, dodajemy starty czosnek sól i łyżkę oleju lnianego z Olejarni. Bagietkę przecinamy i polewamy olejem lnianym zamiast masła. Wykładamy masę awokado i kładziemy grube plastry […]
Czytaj dalej

Najlepszy smak Dolnego Śląska 2015

Podczas Dnia dolnośląskiego Festiwalu „Europa na Widelcu” przyznano nagrody w Konkursie „Najlepsze Smaki Dolnego Śląska 2015”. Miło nam poinformować, że kapituła konkursu doceniła nasze produkty i postanowiła przyznać tytuł: „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2015” w kategorii Inne dla Oleju rzepakowego.
Czytaj dalej