Olej tłoczony na bardzo zimno z pestek polskiej dyni w łupie. Niefiltrowany, nieoczyszczony.
Nasz olej jest gęsty, ma piękny zielono-czerwony kolor i doskonale smakuje.
Do stosowania na zimno, do sałatek, do chleba i do lodów.
Wartość odżywcza 100g produktu:
Wartość energetyczna
3700 KJ / 900 Kcal
Tłuszcz / w tym:
100.0 g
kwasy tłuszczowe nasycone
19.0 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone
31.0 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone
48.0 g
Węglowodany / w tym:
0.0 g
cukry
0.0 g
Białko
0.0 g
Sól
0.0 g
Co to daje w praktyce?
Głęboki, intensywny orzechowy smak i zapach, uważany za jeden z najsmaczniejszych olejów na świecie
Bardzo wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponad 80–85 g / 100 g
Dominuje kwas linolowy (omega-6) – ok. 45–60 g / 100 g oraz kwas oleinowy (omega-9) – ok. 25–35 g / 100 g
Naturalnie bogaty w witaminę E (ok. 40–100 mg / 100 g, głównie γ-tokoferol) – jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy wśród olejów
Zawiera znaczne ilości cynku, magnezu, fitosteroli i skwalenu w naturalnej formie
Charakterystyczny, ciemnozielony kolor (czasami z czerwonawym połyskiem) dzięki obecności chlorofilu i karotenoidów
Tłoczony na zimno ze starannie wyselekcjonowanych, niełuskanych pestek dyni styryjskiej
Idealny do dań na zimno: sałatek, zup-kremów (zwłaszcza dyniowej), makaronów, serów, carpaccio, pieczywa i deserów
Punkt dymienia ok. 160–180 °C – używaj wyłącznie na zimno, aby zachować wszystkie wartościowe składniki
Nie zawiera dodatków ani konserwantów
„Powyższe informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i opierają się na danych o składzie oraz zatwierdzonych oświadczeniach żywieniowych. Olej z pestek dyni jest środkiem spożywczym, a nie lekiem. Nie zastępuje zbilansowanej diety ani leczenia zaleconego przez lekarza. W przypadku ciąży, karmienia piersią lub chorób przewlekłych skonsultuj spożycie z lekarzem lub dietetykiem.”
There are no reviews yet.