Loading

Sałatka kartoflana z olejem lnianym

Składniki:
  • Ziemniaki 6 średnich sztuk
  • Świeża papryka najlepiej żółta 2 sztuki
  • Cebula czerwona 2 średnie sztuki
  • Olej lniany z olejarni 5 łyżek
  • Ocet jabłkowy 4 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz koniecznie świeżo mielony.
Przygotowanie:

Ta nieskomplikowana potrawa zaskakuje swym smakiem i lekkością, a z jej przygotowaniem poradzi sobie na pewno każdy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, muszą być miękkie ale nie rozgotowane. Po wystudzeniu ziemniaki kroimy w nieregularne dość duże kawałki i wrzucamy do miski. Paprykę i cebulę kroimy w bardzo cieniutkie piórka , dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Całość zalewamy olejem lnianym z Olejarni i octem jabłkowym. Solimy i pieprzymy świeżym grubo zmielonym pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, można ją wzbogacać dodając oliwki, kapary czy papryczki jelapenio. Idealna do mięs z grilla.

 

 

Dodaj komentarz