Składniki:
- twarożek 200 g
- olej lniany z Olejarni 2 łyżki
- papryczka habanero
- kurkuma
- sól
Przygotowanie:
Papryczkę habanero (Capsicum chinense) rozcieramy w moździerzu z solą na gładką masę. Miłośnicy kapsaicyny zapewne dodadzą także pestki, które są szczególnie zasobne w ten drogocenny związek.
Zmiażdżoną papryczkę mieszamy z olejem lnianym z olejarni i twarożkiem. Przyprawiamy solą a także kurkumą, która oprócz tego, że poprawia smak sprawia, że kapsaicyna, jeden z najsilniejszych antyoksydantów jest wielokrotnie lepiej przyswajana przez organizm.
Spożywamy zaraz po przygotowaniu, na przykład jako pastę do smarowania chleba. Gdyby pasta okazała się zbyt ostra, natychmiastowe spożycie łyżki oleju lnianego z Olejarni przyniesie zdecydowaną ulgę- olej i alkohol są jedynymi rozpuszczalnikami kapsaicyny.
Olej lniany tłoczony na bardzo zimno
23,00 zł – 285,00 zł