Loading

Wegetariańska lasagne z cukinią i szpinakiem dla czterech osób

Składniki:
  • cukinia 4 sztuki średniej wielkości
  • olej rzepakowy z Olejarni 2 łyżki
  • żółty ser tarty 200 g
  • szpinak świeży lub mrożony 300 g
  • jogurt naturalny 120 ml
  • przyprawy: gałka muszkatałowa, pieprz, sól, czosnek 5 ząbków, oliwki czarne
  • płaty lasagne
Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z Olejarnii, cukinię kroimy w kostkę i dusimy na oleju aż do rozgotowania. Odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy 130 g startego żółtego sera mieszamy, przyprawiamy gałką, czosnkiem solą i pieprzem.
Na drugiej patelni dusimy szpinak, gdy zmięknie dodajemy jogurt naturalny, czosnek i sól.
Spód naczynia żaroodpornego lub foremki smarujemy olejem rzepakowym z Olejarni, wykładamy płaty lasagne, a następnie smarujemy je masą z cukinii i żółtego sera, warstwa nie może być zbyt gruba, jeszcze gorzej gdy jest zbyt cienka, układamy kolejną warstwę płatów makaronu i przekładamy szpinakiem, potem znów płaty i cukinia .
Ostatnia warstwa to szpinak posypany żółtym serem. Na wierzch dla dekoracji kładziemy oliwki w dowolnym układzie kompozycyjnym. Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i niestety musimy jeszcze poczekać około 20 minut tyle trwa pieczenie.
Podajemy z winem najlepiej w letni wieczór o ile to możliwe na werandzie.

Dodaj komentarz